Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry on lähestynyt toukokuussa jokaista Suomen kunnallishallitusta viestillä: kuntiin on saatava edustava ja toimiva vanhusneuvosto. Samalla EETU onnitteli kevään kuntavaaleissa valittuja luottamushenkilöitä.
Maakuntiin perustuva sote-uudistus muuttaa kuntien tehtäviä lähivuosina. EETU haluaa muistuttaa kuntalain (27 §) mukaisten vanhusneuvostojen merkityksestä, kun kunnat kokoavat nyt uutta hallintoaan.
Laki ei määrittele vanhusneuvostojen kokoonpanoa. EETU ry, eläkeläisväestöä edustavien valtakunnallisten eläkejärjestöjen yhteenliittymänä suosittelee, että vanhusneuvoston jäsenet valitaan ensi sijassa kunnan alueella vaikuttavien keskeisten eläkejärjestöjen paikallisyhdistysten esittämistä henkilöistä. Näin varmistetaan, että vanhusneuvostoilla on elävä yhteys kunnan ikääntyneeseen väestöön.
EETUn mukaan vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.
EETU korosti viestissään, että kuntakohtaiset vanhusneuvostot ovat edelleen tarpeellisia, myös niille riittää jatkossa laajasti tehtäviä kunnan vanhusväestön hyvinvoinnin turvaamisessa.
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry on kuuden valtakunnallisen eläkeläisjärjestön yhteistyöelin. Sen jäsenjärjestöt ovat Eläkeliitto, Eläkeläiset, Eläkkeensaajien Keskusliitto, Kansallinen senioriliitto, Kristillinen Eläkeliitto ja Svenska pensionärsförbundet. Järjestöjen yhteinen jäsenmäärä on 300 000. Vuonna 2017 puheenjohtajajärjestö on Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry.