Suomi tarvitsee eläkeläisköyhyyden vähentämisohjelman, vanhustenhoidon
laatuun on saatava parannus ja terveydenhuollon asiakasmaksukatot tulisi yhdistää. Muun muassa nämä asiat olivat esillä, kun Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n edustajat vierailivat torstaina 6. helmikuuta sosiaali- ja terveysministeriössä esittelemässä ministeri Aino-Kaisa Pekoselle (vas.) järjestön tavoitteita vuoden 2021 talousarviota silmällä pitäen.
–Eläkeläisten tulokehitys jää jatkuvasti enemmän jälkeen palkkakehityksestä, EETU:n puheenjohtaja Ole Norrback totesi.
–Vuonna 2019 noin 117 000:n yli 65-vuotiaan eläkeläisen kuukausitulot olivat alle 1 239 euroa, mitä pidetään rajana taloudellisesti haastavaan asemaan. Katsomme, että leskeneläkkeen tulisi jatkossakin olla elinikäinen ja tämä tulisi huomioida perhe-eläkejärjestelmää uudistettaessa, EETU:n tavoitelistassa todetaan.
Hallituksen tulisi EETU:n mielestä viivyttelemättä etsiä ratkaisu vanhustenhoidon kasvavaan henkilöstövajeeseen. Laitoshoidon ohella olisi panostettava kotiin vietäviin palveluihin.
EETU:n budjettitoiveissa viitataan OECD:n vertailuun, jonka mukaan asiakasmaksujen ja muun yksityisen rahoituksen osuus terveydenhuollon maksuissa on Suomessa korkeampi kuin muissa Pohjois- ja Länsi-Euroopan maissa. Asiakkailla on kolme maksukattoa. Nämä tulisi EETUn mukaan yhdistää ja laskea nykyistä alemmalle tasolle.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen piti EETU:n tavoitteita tärkeinä. Hän muistutti, että pieniä toimenpiteitä eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi ovat jo olleet vuoden alusta voimaan tulleet takuueläkkeen ja pienimpien kansaneläkkeiden korotukset.
–Vanhustenhoidon laatuun vaikuttaa mitä suurimassa määrin hoitajamitoitus. Sen takia on tärkeää, että hallitus nyt kirjaa laitoshoidon minimimitoituksen, Pekonen sanoi.
–Ja kuten hallitusohjelmassa on todettu, niin myös kotihoitoa kehitetään siinä rinnalla, Pekonen vakuutti.
EETU ry:n ja ministerin tapaamisessa puhuttiin myös mm. kotitalousvähennyksestä, asumisen kuluista ja esteettömyydestä, digitalisaatiosta ja ikääntyvien ihmisoikeuksien kunniottamisesta myös kansainvälisellä tasolla.
EETU ry on kuuden valtakunnallisen eläkeläisjärjestön yhteistyöelin. Sen jäseniä ovat Eläkeliitto, Eläkeläiset, Eläkkeensaajien keskusliitto EKL, Kansallinen senioriliitto, Kristillinen Eläkeliitto ja Svenska pensionärsförbundet. EETU:n puheenjohtajuus vaihtuu vuosittain. Vuonna 2020 puheenjohtajajärjestönä toimii Svenska pensionärsförbundet rf.
TUOMAS TALVILA
Vastaa