Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry on jättänyt
eduskuntaryhmille kannanottonsa valtion vuoden 2020 talousarvioon. Eläkeläisliitot vaativat mm. eläkeläisköyhyyden vähentämisohjelmaa, kansaneläkkeiden indeksien tarkastamista ja kotitalousvähennysten leikkausten perumista.
EETU ry:n puheenjohtaja Anneli Taina esitteli budjettikannanoton eduskuntaryhmille, minkä jälkeen ryhmien edustajat kiittivät ja kommentoivat kukin lyhyesti kuulemaansa. Kannanotto ja EETU ry:n terveiset luvattiin myös välittää eteenpäin muille kansanedustajille.
EETU:n delegaation ottivat eduskunnassa vastaan kansanedustajat Ilmari Nurminen (sdp), Sari Sarkomaa (kok.), Paavo Arhinmäki (vas.), Sofia Virta (vihr.), Sanna Bergqvist (rkp),Mikko Kinnunen (kesk.) ja sosiaalipoliittinen sihteeri Nuutti Hyttinen perussuomalaisten ryhmäkansliasta.
Ilmari Nurminen (sdp) korosti, että Rinteen hallitus on korottamassa kansaneläkettä ja takuueläkettä.
Kokoomuksen Sari Sarkomaa tyrmäsi verojen kiristämisen ja kannatt9i kotitalousvähennyksen säilyttämistä ennallaan.
Paavo Arhinmäki (vas.) antoi tukensa EETU ry:n tavoitteelle saada tukea ikääntyneiden asuntojen öljylämmitysjärjestelmien muuttamiselle kestävän kehityksen periaatteiden mukaisiksi.
Keskustan Mikko Kinnunen toivoi panostusta hoito- ja hoivahenkilökunnan koulutukseen ja vihreiden Sofia Virta puolusti ratkaisuja, jotka tukevat kotona asumista. Rkp:n Sanna Bergqvist peräänkuulutti lisää arvostusta hoitohenkilökunnalle.
Kansaneläkkeeseen on tehtävä indeksitarkistukset
EETU ry muistuttaa päättäjille, että vuonna 2016 kansaneläkeindeksiä leikattiin 0,4 prosenttia deflaatiokehityksen takia. Vuonna 2017 tehtiin 0,85 prosentin leikkaus kansaneläkeindeksiin ja indeksit jäädytettiin vuosille 2018 ja 2019.
Kyseiset indeksien leikkaukset ja jäädytykset ovat vaikuttaneet negatiivisesti ikääntyneiden kansalaisten taloudelliseen asemaan. EETU ry vaatiikin, että kansaneläkkeeseen on tehtävä indeksitarkistukset vuodelle 2020.
Hallitusohjelman mukaisesti tulee selvittää keinoja, joiden avulla voitaisiin korottaa pienimpiä alle 1 400 euron työeläkkeitä nettomääräisesti 100 eurolla.
Tehtäessä korotuksia takuu- ja kansaneläkkeeseen ja mahdollisesti työeläkkeisiin, on samalla pidettävä huoli siitä, että suomalainen työeläkemalli on oikeudenmukainen kaikkia kohtaan. Työeläkejärjestelmän on kannustettava työkykyisiä olemaan työelämässä mahdollisimman pitkään.
EETU ry on useaan kertaan esittänyt toimenpiteitä eläkeläisköyhyyden poistamiseksi. Eläkeläisliitot pitävät tärkeänä, että Suomeen laaditaan pikaisesti eläkeläisköyhyyden vähentämisohjelma. Pelkkä kansaneläkkeeseen ja takuueläkkeeseen tehtävä korotus ei ole riittävä toimenpide.
EETU vaatii ratkaisua hoitohenkilökunnan vajeeseen
Hallituksen on myös etsittävä viivyttelemättä ratkaisu kasvavaan hoitohenkilöstövajeeseen ja laitoshoidon ohella on panostettava kotiin vietäviin palveluihin.
Eläkeläisliitot ehdottavat myös, että palvelu-, matka-, ja lääkemaksukatot yhdistetään yhdeksi maksukatoksi, jonka taso on korkeintaan kuukaudessa maksettavan takuueläkkeen suuruinen.
Kotitalousvähennys on säilytettävä nykyisenä
Vaatimuksiin kuuluu myös se, että eläkeläisten verotus ei saa olla kireämpää kuin työssäkäyvillä.
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n mielestä kotitalousvähennysoikeus on säilytettävä vähintään nykyisellään ja yli 75-vuotiaille suomalaisille kotitalousvähennys voitaisiin myöntää korotettuna.
Kotitalousvahänennystä vastaava tuki tulisi maksaa suorana avustuksen niille, jotka eivät voi tehdä vähennystä verosta.
Hallituksen tavoitteena on hiilineutraali Suomi 2035 ja pian sen jälkeen hiilinegatiivinen. Tämä tärkeä tavoite ei saa EETU ry:n mielestä aiheuttaa eläkeläisille taloudellista tai terveydellistä ahdinkoa.
Eläkeläisliitot muistuttavat, että monelle eläkeläiselle oma auto on välttämätön liikkumisväline. Talousarviossa esitetään bensiinin veron korottamista 6,3 senttiä ja dieselin 6,9 senttiä litralta. Näilläkin korotuksilla on suora kielteinen vaikutus vähävaraisten ikääntyneiden toimeentuloon.
Suomalaisen mediaanieläke on vain 1 490 euroa. Pienillä eläkkeillä on tällä hetkellä käytännössä mahdoton ostaa uudenaikaisia vähäpäästöisiä sähkö- tai hybridiautoja.
Eläkeläisliitot esittävät, että hallitus selvittää mahdollisuudet luoda laina- tai tukijärjestelmä, joka nopeuttaisi ikääntyneiden omistamien asuntojen energiaratkaisujen muuttamista kestävän kehityksen periaatteiden mukaisiksi.
Teksti
MATTI NIIRANEN
Kuvat
PETRI RYTKÖNEN
EETU:n kannanotto kokonaisuudessaan on luettavissa täältä
-–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
EETU ry – PIO rf
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n jäsenjärjestöinä on kuusi valtakunnallista eläkeläisliittoa.
EETU-liitoilla on yli 1 200 paikallisyhdistystä, 70 alue- ja piiriyhdistystä ja 300 000 henkilöjäsentä.
EETU ry:n puheenjohtajuus vaihtuu vuosittain. Vuonna 2019 Kansallinen senioriliitto ry toimii EETU:n puheenjohtajajärjestönä ja vuonna 2020 Svenska pensionärsförbundet rf.