Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry kritisoi hallituksen kaavailemia korotuksia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin.
”Korotuksen vaikutukset kohdistuisivat ennen kaikkea ikääntyneeseen väestönosaan, joka on muita väestöryhmiä riippuvaisempi julkisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja joka käyttää julkisia sote-palveluita enemmän kuin työterveyshuollon piirissä oleva aikuisväestö”, todetaan lausunnossa, jonka EETU on antanut asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta
Esityksen sisällössä on EETUn mukaan ikäsyrjinnän tunnusmerkkejä.
”Perustelumuistion mukaan mitä vanhempi henkilö on, sitä todennäköisempää on, että maksujen korotukset vaikuttavat häneen: muutokset koskettaisivat arviolta 74 prosenttia yli 85-vuotiaista henkilöstä. Yhdistettynä hallituksen tavoitteisiin pidentää hoitotakuuta toteutuessaan ehdotus lisäisi terveyspalvelujärjestelmän eriarvoisuutta entisestään. Kokonaisarvioinnin kannalta pidämme myös hankalana sitä, ettei toistaiseksi ole riittävästi tietoa kaikkien säästötoimien yhteisvaikutuksesta eri väestönosiin. Sama asia on todettu myös esityksen muistiossa.”
Asiakasmaksujen korotus yhdessä muiden pakollisten menojen kanssa tulisi EETUn mukaan muodostumaan haastavaksi erityisesti niille pienituloisille eläkeläisille, joiden taloudellinen liikkumavara on jo nyt pieni ja jotka kroonisen sairauden vuoksi joutuvat käyttämään säännöllisesti terveyspalveluita.
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ryn jäsenjärjestöt ovat Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry. Kansallinen senioriliitto ry, Kristillinen Eläkeliitto ry ja Svenska pensionärsförbundet rf. Vuoden 2024 puheenjohtajajärjestö on Kansallinen senioriliitto ry.
THL:n arvio: Asiakasmaksujen korotukset nostaisivat joka toisen suomalaisen terveydenhuollon maksuja
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi kesäkuussa, että noin joka toisen suomalaisen terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat ensi vuonna, mikäli hallituksen kaavailemat säästöt asiakasmaksujen korotuksilla toteutuvat. Korotukset kohdistuvat erityisesti pienituloisiin, ikääntyneisiin ja naisiin.
Hallitus tavoittelee 150 miljoonan euron säästöjä terveydenhuollon asiakasmaksujen korotuksilla vuonna 2025. Hallituksen ehdottamien asiakasmaksuasetuksen muutosten myötä poliklinikkakäynnin, päiväkirurgian, sarjahoidon ja fysioterapian maksujen enimmäismäärät nousisivat 45 prosenttia. Terveyskeskuksen lääkärikäyntien, suun terveydenhuollon, lyhytaikaisen laitoshoidon ja tilapäisen kotisairaanhoidon maksujen enimmäismäärät nousisivat 22,5 prosenttia. Suuremmat korotukset on päätetty kohdentaa erikoissairaanhoitoon, jotta maksut kohdentuisivat hieman tasaisemmin eri tuloryhmiin. Hallituksen ehdotus ei vaikuta pitkäaikaishoidon tulosidonnaisiin maksuihin, maksukattoon eikä lyhytaikaisen laitoshoidon maksuun katon täyttymisen jälkeen.