Eläkeläiset ry:n 20. edustajakokous pidetään 28.–29. toukokuuta Kylpylähotelli Kuntorannassa, Varkaudessa.
Kolmen vuoden välein pidettävä edustajakokous on Eläkeläiset ry:n ylin päätöselin. Päätösvaltaa siellä käyttävät jäsenyhdistysten edustajat. Kokoukseen osallistuu runsaat 140 eläkeläisedustajaa eri puolilta maata. 138 paikallisyhdistystä on ilmoittanut kokoukseen 139 edustajaa, lisäksi kaikki 14 aluejärjestöä ovat ilmoittaneet lähettävänsä edustajansa.
Eläkeläiset ry:n puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi kokouksessa valitaan valtuuston puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä hallituksen ja valtuuston jäsenet. Henkilövalintojen lisäksi kokous mm. käsittelee ja hyväksyy julkilausumia, toimintalinjat 2018–2021-asiakirjan, toimintasuunnitelman ja talousarvion. Kokous myös käsittelee paikallisyhdistysten ja aluejärjestöjen tekemät aloitteet.
Runsaasti aloitteita, toimeentulo ja palveluiden saatavuus huolettavat
Eläkeläiset ry:n jäsenyhdistykset ovat tehneet aikaisempaa enemmän aloitteita toukokuussa koolle kutsutulle 20. edustajakokoukselle. Kaikkiaan kokouksen käsittelyyn tulevia aloitteita on 181. Edellisessä edustajakokouksessa kolme vuotta sitten vastaava luku oli 138.
Suurimpia huolenaiheita aloitteissa ovat eläkeläisköyhyyden torjuminen ja eläkkeitten riittävyys kohtuulliseen toimeentuloon myös tulevaisuudessa (40 aloitetta). Toimeentulokysymysten rinnalla aloitteentekijät nostavat esille epävarmuuden sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuudesta sekä niihin kohdistuvista maksuista ja palveluiden laadusta (38 aloitetta).
Myös vanhuspalveluiden resursseista ja laadusta (18 aloitetta) sekä omaishoidon epäkohdista (8 aloitetta) kannetaan huolta. Kuusi aloitteentekijää nostaa esille vanhusasiamiehen viran perustamisen tärkeyden. Nopeasti yhteiskunnassa etenevästä digitalisaatiosta ja sen vaikutuksesta palveluiden saatavuuteen sekä palvelujärjestelmän esteettömyydestä puhutaan 20 aloitteessa.
Eläkeläiset ry:n jäsenpalveluja ja etutoimintaa halutaan kehittää 15 aloitteessa. Sääntöihin kaivataan muutosta tai selkiyttämistä kuudessa aloitteessa. Kunnallisille vanhusneuvostoille toivotaan jatkoa ja vahvempaa roolia kunnallisessa päätöksenteossa ja tuleviin maakunnallisiin vanhusneuvostoihin toivotaan saatavan eläkeläisjärjestöjen edustus (4 aloitetta).
Kaikki jäsenyhdistysten lähettämät aloitteet käsitellään edustajakokouksen aloitevaliokunnissa. Aloitteista tehdyt päätökset ohjaavat Eläkeläiset ry:n edunvalvontaa, edustajakokouksessa käynnistettävää ikääntymispoliittista ohjelmatyötä sekä toiminnan strategista suunnittelua.