”Kyllä hallituksilla on eroa. Takuueläkkeeseen 50 euroa lisää, kansaneläkkeeseen 31 euroa. Perusturvaetuuksiin 20 euroa ja indeksijäädytykset loppuu. Kiitos on annettava silloin kun sen aika. Nyt on.” Näin kommentoi Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen tuoreeltaan tiistai-iltana Facebook-sivullaan hallituksen vuoden 2020 talousarvioesitystä.
– Kaikki ongelmat eivät suinkaan poistu, mutta linjan muutos on selvä. Mukana on monia eläkeläisjärjestöjen esittämiä vaatimuksia. Nyt on edelleen tarkasti vahdittava, että meille tärkeitä uudistuksia viedään eteenpäin, Korhonen lisää.
– Hallituksen budjettiesitys on myös eläkeläisväestölle myönteisempi viesti kuin se, mihin viime vuosina on saatu tottua, kommentoi Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö.
– Se lupaa kohennusta pitkään jäissä olleeseen kansaneläkkeeseen, se nostaa takuueläkettä ja sitoutuu kirjaamaan lakiin vanhustenhoidon palveluyksiköiden hoitajamitoituksen.
Kansaneläkkeen korotus yli 10 vuotta jatkuneen ”kuivan kauden” jälkeen on Kivistön mielestä tarpeellinen ja tervetullut parannus.
– Takuueläkkeen korotus parantaa kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten asemaa. Toimeenpanossa on varmistettava, ettei uudistusten positiivisia vaikutuksia heikennetä kansaneläkkeen asumistuen muutoksilla.
– Toivottavaa on, että pienten eläkkeiden parantamislinjaa jatkettaisiin ottamalla huomioon pientä työeläkettä saavien tilanne. Se olisi kohennettavissa nostamalla kansaneläkkeen suojaosaa eli tasoa, josta kansaneläke alkaa pienentyä työeläkkeen parantuessa. Toinen mahdollisuus olisi pienentää kansaneläkkeen pienenemiskerrointa eli osuutta, jolla kansaneläke pienenee työeläkkeen parantuessa. Noin 600 000 eläkeläisen toimeentulo koostuu kansaneläkkeen ja työeläkkeen yhdistelmästä.
Toinen merkittävä parannus koskee ikääntyvien hoivapalveluja.
– Hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on jo sinänsä parannus. Mitoituksen perustana 0,7 on laajaa kannatusta saanut tavoite. Tällä hetkellä sille tasolle yltää vain viidennes (20 %) tehostetun palveluasumisen yksiköistä. Lähes sata hoivayksikköä alittaa jopa suositusten tähänastisen minimin (0,5). Seuraavana tehtävänä on varata uudistuksen toteuttamisen tarvitsemat varat, jotta lain muutoksesta tulee elävää todellisuutta, Kivistö toteaa.
Tietoa valtion talousarviosta valtioneuvoston Budjetti 2020-sivulla