Vanhusneuvostot ovat tärkeässä asemassa, kun kunnissa aletaan syksyn kuluessa valmistella vuoden 2019
budjetteja jotka vaikuttavat palveluihin, toteaa Eläkeläiset ry:n varapuheenjohtaja Marja Leena Makkonen.
– Neuvostojen tulee ottaa selkeästi kantaa vanhuspalveluiden talousarvioon. Vanhusneuvostot käyttävät kunnissa ikäihmisten ääntä vanhuspalvelulain edellyttämällä tavalla ja niille tulee myös antaa mahdollisuus toteuttaa tehtäväänsä. Ei riitä, että asioita tuodaan vanhusneuvostolle vain tiedoksi, totesi Makkonen puhuessaan keskiviikkona Oulun Työväen Eläkeläiset ry:n 40-vuotisjuhlassa.
Palvelujen ja asumisen haasteet ovat suuria, kun väestö ikääntyy. – Esimerkiksi kotihoito kehittyy ja lisääntyy, entä henkilöstön riittäminen ja jaksaminen?
Makkonen painotti, että kunnissa on myös tarkoin seurattava, mitä mieltä asiakkaat ovat hyvinvoinnin ja terveydenhoidon palvelujen toteuttamisesta.
– Vanhusneuvostojen tulee olla herkällä korvalla ja ottaa koppi epäkohdista tarvittaessa.
– Mutta vaikka vanhusneuvostot ovat kuinka aktiivisia, vanhus- ja vammaispalveluiden laajuus, saatavuus ja laatu kärsivät, jos kunnat eivät lisää niiden rahoitusta tarpeeksi, Makkonen varoitti.
– Yhteiskunta on niin vahva kuin sen tapa hoitaa heikoimmassa asemassa olevia kansalaisiaan. Jos heistä pidetään huolta ja väliinputoajia ei ole, niin silloin yhteiskunta ja sen palvelut ovat kohdallaan.
Tuoko sote-uudistus säästöjä lainkaan?
Pääministeri Juha Sipilä antoi kesäkuussa eduskunnalle ilmoituksen sote-uudistuksen myöhästymisestä. Uudistuksen toimeenpano siirtyy alkamaan tammikuussa 2021, vuotta aiemmin suunniteltua myöhemmin.
Marja Leena Makkosen mukaan on kyseenalaista, tuoko sote-uudistus säästöjä lainkaan. Hän viittasi kotikaupunkinsa Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun, josta terveysyhtiö Pihlajalinna ilmoitti luopuvansa etuajassa, lokakuun lopulla. Päätöstään yhtiö perusteli sillä, että se on se tehnyt tappiota hoitaessaan 677:n jyväskyläläisen perusterveydenhuoltoa.
– Kansainvälisen tutkimuksen mukaan Suomen julkisesti rahoitettu terveydenhuolto on saatavuuden ja laadun osalta maailman parasta. Tämän tutkimuksen mukaan Suomessa, Sveitsissä ja Islannissa terveydenhuolto on oikeudenmukaisempaa kuin muualla maailmassa. Suomen terveydenhuolto on edullisempaa kuin edellä mainituissa maissa, Makkonen totesi.