Kolmas ryhmä yhdistysten monikulttuurisen toiminnan tukihenkilöitä valmistui maaliskuun kurssilta Kuntorannasta. Puolentoista vuoden koulutukseen osallistui 15 henkeä
kuudesta paikallisyhdistyksistä: Keravalta, Järvenpäästä, Porvoosta, Iisalmesta, Lieksasta ja Oulusta.
Monikulttuuristen teemojen äärelle kokoonnuttiin keskustelemaan kolme kerta puolen vuoden välein. Lähijaksoilla tutustuttiin maahanmuuton taustoihin, mihin ja milloin ihmiset ovat Suomesta muuttaneet, paljonko on ollut tulijoita ja keitä Suomeen muuttaa sekä mistä maista eniten Suomeen muutetaan. Luonnollisesti suuri puheenaihe lähijaksoilla oli humanitäärinen muutto: miksi ihmiset jättävät kotimaansa ja miten voimme olla heille tueksi.
Yhdistysten monikulttuurinen toiminta on pääsääntöisesti suunnattu iäkkäiden maahanmuuttajien tukemiseksi. Lähijaksolla perehdyttiin siihen, miten voi iäkkäänä sopeutua elämään uudessa kotimaassa. Suuri tuki vieraskielisille iäkkäille on se, että he voivat tavata suomalaisia ikäihmisiä. On tärkeää, että on joku, kenen kanssa puhua sitä vähäistä suomen kieltä, mitä on ehtinyt oppia. Kielikaveri-toimintaa on ollut viimeisinä vuosina kasvussa ja jo neljä yhdistystä käy säännöllisesti keskustelemassa maahanmuuttajien kanssa.
Koulutuksen alussa monia askarrutti ja pelottikin se, osaavatko he kohdata vieraskielisiä ihmisiä ja se, miten muut omassa yhdistyksessä suhtautuvat tähän toimintaan. Miten riittää voimia toimia monikulttuurisuuden parissa, kun aihe herättää niin monenlaisia tunteita?
Viimeisellä jaksolla todettiin, että pelot olivat hälvenneet ja ihmisten kohtaaminen tuntui paljon luontevammalta. Faktatiedot ja asioiden pohdiskelu on tuonut mielenrauhaa sekä uskoa siihen, että pystymme yhdistyksen kautta antamaan tukea Suomeen muuttaneille iäkkäille.
Koulutuksessa opittujen tehtävien avulla ohjattiin monissa yhdistyksissä keskusteluja ja ne ovat saaneet ilmapiirin muuttumaan ymmärtäväisemmäksi. Yhteisesti kuitenkin todettiin, että kontaktien saaminen iäkkäisiin maahanmuuttajiin on hidasta ja siihen tarvitaan monia verkostoja sekä pitkäjänteistä työtä.
Viimeisenä koulutuspäivänä syntyi Keravan Eläkeläiset ry:n jäsenillä ajatus, koota tukihenkilön toimenkuva. Toimenkuva kokonaisuudessaan on luettavissa tästä linkistä
EVA RÖNKKÖ