”Ikäihmisten tasavertaisista oikeuksista ja mahdollisuuksista saada palveluja on huolehdittava, kun palvelujärjestelmiä muokataan uuden digitaalisen teknologian mukaisiksi”, korostetaan Eläkeläiset ry:n valtuuston kannanotossa:
VALTUUSTON KANNANOTTO
Ikäihmisten oikeudet turvattava digiuudistuksissa
Eläkeläiset ry edellyttää, että ikäihmisten tasavertaisista oikeuksista ja mahdollisuuksista saada palveluja on huolehdittava, kun palvelujärjestelmiä muokataan uuden digitaalisen teknologian mukaisiksi. Eriarvoistuminen ja turvattomuuden tunne on kyettävä estämään. Vanhemmille ikäluokille pitää aina varata mahdollisuus asioida viranomaisten kanssa myös tavalla, johon he ovat tottuneet ja oppineet ja mihin heillä on käytännössä mahdollisuus.
Ikäihmisten perusoikeuksista, yksityisyyden suojasta ja itsemääräämisoikeudesta on uuden teknologian yhteydessä tarkoin huolehdittava.
Uusien asiointikanavien riittävästä tiedotuksesta on huolehdittava. Laitteiden käyttömahdollisuuksia ja neuvontaa tulee tarjota esimerkiksi kehittämällä jo olemassa olevaa julkishallinnon yhteispalvelupisteiden ja kirjastojen verkostoa.
Digitalisaation edetessä yhä suuremman osan asioinnista ja palveluista edellytetään hoituvan tietokoneella tai mobiililaitteella verkossa. Kirjepostia ollaan enenevissä määrin korvaamassa sähköisillä järjestelmillä.
Sinänsä väistämätön ja monilta osin palvelua ja elämän laatua parantava kehitys on johtamassa myös kielteisiin ilmiöihin erityisesti ikääntyneen väestön ja erityisryhmien kannalta. Suomessa on edelleen lähes puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta, jotka eivät käytä tietotekniikkaa. Niillekin, jotka välttävästi hallitsevat tietokoneen ja mobiililaitteen käytön, pienetkin häiriöt tai järjestelmämuutokset aiheuttavat usein ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.
Julkisen hallinnon digitalisointihankkeet ovat iso, koko väestöä koskeva kokonaisuus. Valtio on ottamassa mahdollisesti jo vuoden 2018 aikana käyttöön sähköisen postilaatikon, josta tulee pääasiallinen viestintäpalvelu valtion ja kansalaisten välille. Toissijaiseksi palveluksi jää perinteinen kirjelähetys, jonka posti tuo kotiin.
Korkein hallinto-oikeus (KHO) on lausunnossaan todennut, että uudistuksessa on otettava huomioon myös henkilöt, jotka eivät osaa tai joilla ei ole teknisiä mahdollisuuksia hoitaa asiointiaan yksin sähköisten palvelujen avulla.
Tasa-arvo ja esteettömyys on huomioitava kaikessa suunnittelussa. Tätä edellyttää myös viime vuoden lopussa voimaan tullut EU:n direktiivi julkisen sektorin verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta.
Ikäihmisten tarpeita ja toiveita on kuunneltava jo palveluiden suunnitteluvaiheessa ja heille on annettava mahdollisuus käyttäjätestaukseen ennen palvelujen virallista käyttöönottoa.
Kuntorannassa 26.4. 2017
Eläkeläiset ry:n valtuusto