Venäjän 24. helmikuuta aloittama, jyrkästi tuomittava hyökkäys Ukrainaan toi kriisin lähelle meitä kaikkia.
Vaikka Suomeen ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa, on selvää, että kuluneen viikon uutiset ovat järkyttäneet ja herättäneet suurta huolta.
Kasvavasta siviiliuhrien määrästä Ukrainassa on raportoitu päivä päivältä. Pakolaisten virta Ukrainasta on valtaisa.
Sodat ja konfliktit vaikuttavat voimakkaimmin jo valmiiksi haavoittuvimmassa asemassa oleviin. Eläkeläiset ry:ssä tunnetaan erityisen suurta huolta sodan jalkoihin jääneiden ja jäävien ikäihmisten kohtalosta. Järjestön keskeisiin arvoihin kuuluu solidaarisuus. Ajattelumme ja toimintamme painopiste on haavoittuvimmassa asemassa olevien tukemisessa.
Meillä Suomessa Ukrainan tapahtumat voivat koskettaa erityisesti lapsia, vanhuksia tai esimerkiksi sota-alueilta Suomeen muuttaneita ihmisiä. Tilanteeseen voivat reagoida voimallisesti myös ihmiset, joilla on sukulaisia, tuttavia tai muita siteitä Ukrainaan tai Venäjälle, kuten Suomen Punainen Risti toteaa kotisivuillaan.
Suomessa ja Eläkeläiset ry:n jäsenistössä on paljon ihmisiä, jotka ovat olleet lapsia tai nuoria edellisen maatamme suoraan koskettaneen sodan aikana. Nykyinen tilanne saattaa herättää heissä hankalia muistoja ja tunteita, jopa pelkoja.
Eläkeläiset ry voi osaltaan tarjota yhteisön, johon kuulua ja jossa saada tukea toiselta. Käytännön henkisen tuen ohjeita löytyy muun muassa mainituilta SPR:n sivuilta: Miten toimia, jos sota järkyttää?
Tilanteen aiheuttamaa ahdistuneisuutta on kohdattu myös Eläkeläiset ry:n vieraskielisille ikääntyneille suunnatun toiminnan piirissä.
”Olemme havainneet venäjää puhuvien ikääntyneiden ahdistusta, pelkoa ja myös häpeän tunteita Venäjän hallinnon aloittaman sodan vuoksi”, kertoo Eläkeläiset ry:n monikulttuurisuustyön suunnittelija Eva Rönkkö.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen katto-organisaatio SOSTE ry on koonnut kotisivuilleen tietoa järjestöjen tarjoamasta avusta ja tuesta sekä tietoa siitä, mitä järjestöt ja järjestöjen kautta ihmiset voivat tehdä auttaakseen ihmisiä sodan jaloissa.
On lohdullista huomata, että hämmennyksen, huolen ja suoranaisen kaaoksenkin keskellä voimme ihmisinä tukea ja auttaa toinen toisiamme.
TUOMAS TALVILA
Kirjoittaja on Eläkeläiset ry:n tiedottaja ja Eläkeläinen-lehden toimitussihteeri
Vastaa