Päivitetty 16.3. klo 20.15: Lisätty loppuun tiedot hallituksen maanantaina iltapäivällä tiedottamista uusista linjauksista.
Eläkeläiset ry:n paikallisyhdistysten ja aluejärjestöjen kevätkokoukset on sääntöjen mukaan pidettävä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eli maaliskuun loppuun mennessä.
Viranomaisten ohjeita noudattaen Eläkeläiset ry suosittelee, että koronavirustilanteen vuoksi yhdistykset ja aluejärjestöt peruuttavat jäljellä olevat kevätkokouksensa. Jäsenistön terveyden on nyt oltava ykköstilalla.
Toimintatapa on seuraava:
Paikallisyhdistys (johtokunta/puheenjohtaja) ilmoittaa jäsenilleen kevätkokouksen perumisesta (kevätkokousta ei siis siirretä vaan se perutaan) ja että myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana kutsutaan koolle ylimääräinen jäsenkokous, jossa käsitellään kevätkokoukselle määrätyt sääntömääräiset asiat.
Tämän ylimääräisen kokouksen ajankohta kannattaa päättää vasta siinä vaiheessa, kun kokouksen järjestäminen on virustilanteen puolesta turvallista.
Ylimääräisestä kokouksesta on sitten ilmoitettava yhdistyksen sääntöjen määräämällä tavalla.
Aluejärjestö (aluetoimikunta/puheenjohtaja) ilmoittaa jäsenilleen kevätkokouksen perumisesta (kevätkokousta ei siis siirretä vaan se perutaan) ja että myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana kutsutaan koolle ylimääräinen jäsenkokous, jossa käsitellään kevätkokoukselle määrätyt sääntömääräiset asiat.
Tämän ylimääräisen kokouksen ajankohta kannattaa päättää vasta siinä vaiheessa, kun kokouksen järjestäminen on virustilanteen puolesta turvallista.
Ylimääräisestä kokouksesta on sitten ilmoitettava yhdistyksen sääntöjen määräämällä tavalla.
”Koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot”
Hallitus linjasi maanantaina 16. maaliskuuta lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.
Maanantaina iltapäivällä annetun tiedotteen mukaan hallitus muun muassa rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
Hallituksen linjaus sulkee valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisoopperan, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminnan, kuntouttavan työtoiminnan ja työkeskukset. Kolmannen sektorin toimijoiden suositellaan toimivan samoin.
Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Poikkeuksen muodostavat kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.
Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään.
Samoin kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.
Lue hallituksen tiedote kokonaisuudessaan täältä
Lisää viranomaistietoa löytyy valtioneuvoston sivulta täältä
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää sivulleen tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeita tartuntojen torjumiseksi. Sivuille on koottu myös vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Sivu löytyy täältä.
Eläkeläiset ry noudattaa viranomaisten ohjeita
Eläkeläiset ry:ssä noudatetaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ja viranomaisten ohjeita koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.
Eläkeläiset ry seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa ja ohjeistaa tarpeen mukaan.
Lue myös: Eläkeläiset ry peruu tapahtumia koronaviruksen vuoksi
Tahvo Eronen sanoo
Kun kaikki yli 70-vuotiaat eristetään, niin käyköhän niin, että lääke on pahempi kuin itse sairaus? Ja saakohan toinen ”vanhus” käydä tapaamassa ”ystävävanhustaan”, vai pitääkö kummankin käpertyä yksinäisyyteensä?