Eduskunnan ja sen sosiaali- ja terveysvaliokunnan tulisi kolmen eläkeläisjärjestön mielestä pyytää vielä asiantuntija-arvio siitä, onko kansaneläkkeen ulkomaille maksamisen lakkauttamisella EU-oikeudellisia perusteita.
Näin todetaan vetoomuksessa, jonka Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry, Eläkeliitto ry ja Eläkeläiset ry ovat lähettäneet sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenille.
Eduskunnan käsittelyssä on hallituksen esitys, jonka tarkoituksena on kansaneläkelain muuttaminen siten että kansaneläkkeen maksaminen ulkomaille lakkautettaisiin.
Esitystä perustellaan EU-tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisella tulkinnalla EU:n sosiaaliturva-asetuksen vähimmäisetuutta koskevilla määräyksillä. Hallitus katsoo, että kansaneläkkeen maksaminen ulkomaille olisi ns. ”oikeudettoman etuuden saaminen vapaan liikkuvuuden perusteella.” Aiemmin Ruotsi on lakkauttanut ns. takuueläkkeen maksamisen ulkomaille tällä perusteella.
Eläkeläisjärjestöjen näkemyksen mukaan Suomen kansaneläke kuitenkin on kiinteä osa eläkevakuutusjärjestelmäämme eikä siten esim. työttömyysetuuteen verrattavissa oleva vähimmäisetuus.
Järjestöjen vetoavat, että olisi syytä vielä pyytää asiantuntija-arvio siitä, onko kansaneläkkeen ulkomaille maksamisen lakkauttamisella EU-oikeudellisia perusteita.
Yle: Ensimmäiset kirjeet ulkomailla asuville kansaneläkkeen saajille on jo lähetetty
Yle uutisoi tällä viikolla, että Kela on jo alkanut lähettää ulkomailla asuville postia, jossa kerrotaan kansaneläkkeen maksamisen mahdollisesta lopettamisesta.
Ylen uutisessa todetaan, että suurin osa ulkomaille maksetuista kansaneläkkeistä on pieniä, alle 200 euron eläkkeitä. Eniten niitä ovat saaneet yli 65-vuotiaat naiset.
Pienuudestaan huolimatta kansaneläke voi olla monille ulkosuomalaisille elintärkeä tuki. Esimerkiksi lapsia ja kotia hoitaneen puolison työeläkekertymä voi puuttua kokonaan tai olla hyvin pieni.
Muutoksen myötä muun muassa Ruotsissa katkeaisi kansaneläke 16 600:lta, Virossa runsaalta 2 300:lta ja Saksassa 1 500 suomalaiselta.
Espanjassa kansaneläkkeen maksatuksen katkaisu koskisi 540:tä ihmistä.
TUOMAS TALVILA
Kauno Moilanen sanoo
Menetin Ruotsista saadun takuueläkkeen EU:ssa siunatulla päätöksellä.
Laillistettu ryöstö eläkeläisiltä. En hyväksy sitä. Minähän olin ansainnut
eläkkeeni ja meillähän on vapaa liikkumis- ja asumisoikeus. Sama asia
on suomen kansaneläkkeen suhteen. Kun aikoinaan olen siirtynyt työelämään, ei minulle ole ilmoitettu, että eläkkeelle jäätyäsi sinun on pysyttävä siinä maassa, missä olet eläkkeesi tienannut.