Terveisiä Säätytalolle: Rohkeutta satsata soteen
Suomeen neuvotellaan uutta hallitusta. Eläkeläiset ry on huolissaan siitä, että jos hallitusohjelmaa tehdään säästöt edellä, vaarannetaan yhteiskunnan pitkäjänteinen kehittäminen. Erityisen huolissaan järjestö on sosiaali- ja terveyspalveluista säästämisestä.
Kuopiossa 23. toukokuuta kokoontunut Eläkeläiset ry:n valtuusto muistuttaa, että soten rahoitusvaje syntyi siitä, että palveluiden siirto hyvinvointialueille paljasti kuntien harjoittaman mittavan alibudjetoinnin. Rahat eivät kerta kaikkiaan riitä laadukkaiden palveluiden turvaamiseksi ikääntyvälle väestölle.
”Jos hallituksen muodostajilla on vielä epäselvyyksiä siitä, tarvitaanko soteen lisää rahaa vai ei, voi asiasta kysyä miltä tahansa eläkeläisyhdistykseltä Suomessa. Ympäri maata keskustellaan nyt asiasta ja jaetaan huoli läheistemme elintärkeiden palveluiden tulevaisuudesta.”
Taustalla hallitusohjelmaneuvotteluissa ovat valtiovarainministeriön laskelmat muun muassa indeksisidonnaisten menojen leikkaamisesta. Ilman sote-menoihin puuttumista kaavaillut miljardisäästöt on vaikea saada kasaan.
”Jos jostakin asiasta suomalaiset ovat nykypäivänä laajasti yhtä mieltä, on että vanhustenhoivamme on laitettava kuntoon. Onko hallitus tästä huolimatta todellakin valitsemassa säästöt ja veronalennukset ennen vanhustenhoivaa?”
Valtuusto muistuttaa, että sote-uudistus on ollut toiminnassa vasta muutaman kuukauden. Kantava ajatus on perusterveydenhuoltoon satsaaminen ja sitä kautta hoidon oikea-aikaisuus. Kun peruspalvelut ovat kunnossa, ei niin usean tarvitse tukeutua kalliiseen ja työvoimaintensiiviseen erikoisairaanhoitoon. Säästöäkin syntyy, kun olemassa olevat resurssit saadaan tehokkaasti käyttöön ja kunnissa tehdään ennalta ehkäisevää työtä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.
”Hallitukselle toivoisi nyt rohkeutta ja malttia antaa hyvinvointialueille niiden tarvitsema rahoitus palveluiden kuntoon saattamiseen. Sitä varten ne on perustettu ja siksi niihin on valittu vaaleilla päättäjät. Ei nyt ajeta tätä tuliterää vasta käynnistettyä junaa suoraan romuttamolle”.
Eläkeläiset ry muistuttaa, että huutava henkilöstöpula ei ratkea säästämällä.
”Sote ei ole taikaseinä, josta voidaan säästää loputtomasti ilman vakavia seurauksia. On ymmärrettävä, että hoito- ja hoiva-ala saa tarvitsemansa kunnianpalautuksen vain hoitajien palkkoja ja työoloja parantamalla”, valtuuston kannanotto lausuu.

”Hallituksen on turvattava eläkeläisten toimeentulo”
Eläkeläiset ry on huolestunut mahdollisista leikkauksista eläkeläisten toimeentuloon. Kuopiossa koolla olleen valtuuston kannanoton mukaan mukaan leikkaukset olisivat kohtuuttomia, varsinkin kun hinnat jatkavat nousuaan.
Keväällä julkaistussa valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa oli mukana heikennyksiä sekä eläkkeiden indekseihin että eläkkeensaajien asumistukeen. Hallitusneuvotteluissa etsitään nyt todennäköisesti leikkauskohteita samalta listalta.
”Uuden hallituksen on ehdottomasti torjuttava eläkkeiden heikennykset. Indeksikorotukset on tehtävä täysimääräisinä ja inflaation laukatessa puolivuosittain”, kannanotossa todetaan.
Eläkeläiset ry muistuttaa myös asumistuen merkityksestä pienituloisille eläkeläisille.
Asumiskulut ovat voimakkaassa nousussa, kun taloyhtiöt nostavat vastikkeitaan ja vuokranantajat siirtävät kohonneita kuluja vuokriin. Myös kiinteistövero on noussut. Tässä tilanteessa tulee eläkkeensaajien asumistuki ehdottomasti säilyttää vähintään nykytasolla.
Toimeentulon leikkaukset uhkaavat järjestön mukaan jokaisen oikeutta ihmisarvoiseen vanhuuteen.
”Eläkeläiset ovat tehneet pitkän päivätyön yhteiskunnan eteen, eikä kaikilla ole enää mahdollisuutta työntekoon. Eläkeikäisenä ei saa olla pakkoa työntekoon perustoimeentulon saamiseksi.”
Eläkeläisten toimeentuloon kohdistuvien leikkausten sijaan Eläkeläiset ry vaatii hallitukselta toimenpiteitä eläkeläisköyhyyden torjumiseksi. Hallituksen tulee antaa työmarkkinajärjestöjen tehtäväksi oikeudenmukaisen eläkeuudistuksen valmistelu.
Eläkeläiset ry esittää harkittavaksi mallia, jossa vuosittaiset korotukset työeläkkeisiin tehtäisiin osin euromääräisinä prosentuaalisten sijaan. Euromääräiset korotukset hyödyttäisivät pienituloisia eläkeläisiä ja vastaavasti suurimpien eläkkeiden korotuksista säästyisi varoja. Saman tyyppisiä malleja on nähty viime aikoina myös työmarkkinoilla palkkaratkaisuissa.
Hallituksen tulee puolestaan valmistella kansaneläkkeeseen tasokorotus sekä kansan- ja työeläkkeen yhteensovittamisen lieventäminen siten, että entistä useampi pienituloinen olisi oikeutettu myös täydentävään kansaneläkkeeseen.
Pienten eläkkeiden korotusten lisäksi tarvitaan myös laajempi ohjelma eläkeläisköyhyyden torjumiseksi. Tärkeää on asumiskulujen nousun hillitseminen sekä asiakasmaksujen ja erilaisten maksukattojen yksinkertaistaminen ja alentaminen.

Martti Korhonen: Nyt mitataan hyvinvointiyhteiskunnan vastuunkantoa
– Pelkään, että hallitusneuvottelut tuovat kylmää kyytiä monen pienituloisen asemaan,

sanoi Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja Martti Korhonen avatessaan kokouksen. – Oikeistohallitusta ollaan kokoamassa ja tuntuu, että kyllä siellä leikkauslistat ovat jo valmiina odottamassa.
– Emme toki vielä tiedä miten hallitusneuvotteluissa käy. Ei tekisi mieli maalata piruja seinälle, mutta kyllä niitä ovista ja ikkunoista kurkistelee. Meidän on oltava tarkkoina. On tehtävä yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa. Korostan Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n merkitystä eläkeläisten aseman puolustamisessa.
Korhonen sanoi, että nyt mitataan hyvinvointiyhteiskunnan vastuunkantoa.
– Tehtävää riittää, mutta olemme siihen valmiina. Ketään ei saa hylätä tässä yhteiskunnassa. Meille tärkeitä asioita ovat palvelujen ja toimeentulon turvaaminen kaikille, kansainvälinen solidaarisuus ja luonnon kunnioittaminen, Korhonen linjasi.
Marinin hallitukselle Korhonen antoi kiitosta kuntien rahoitusaseman turvaamisesta pahimpina korona-aikoina.
– Samoin tunnustusta siitä, että indeksejä ei lähdetty leikkaamaan ja päätöksistä helpottaa sähkön hintojen nousun kurimukseen joutuneiden asemaa.

