Tukea Ukrainan sotaa pakeneville iäkkäille
Kuvataidekerho Espoossa ja toiminta Kotkassa, Joensuussa ja Kiteellä ehkäisevät yksinäisyyttä ja tukevat mielenterveyttä ja toimintakuntoa.

Jo viime kesänä kävi selväksi, että Suomeen on tullut Ukrainasta merkittävä määrä pakolaisia, heidän joukossaan on myös iäkkäämpiä ihmisiä. Maaliskuusta 2022 alkaen Suomeen on saapunut yli 45 000 Venäjän hyökkäyssotaa paennutta ukrainalaista.
Työikäiset sotaa pakenevat löytävät tukiverkkoja, alkavat opiskella suomea, etsiä töitä ja järjestää lapsiaan kouluun ja päiväkotiin. Iäkkäät ihmiset ovat vaikeammassa tilanteessa. Heillä ei välttämättä ole tuttavia, jotka auttaisivat jokapäiväisissä asioissa, he eivät usein osaa englantia, eikä verkossa asiointi onnistu. Iäkkäämpien on haastavampaa löytää tuttavuuksia, jotka ohjaisivat harrastuksin, ulkoiluun tai muuhun toimintaan, joka veisi ikäviä ajatuksia muualle.
Eläkeläiset ry reagoi tilanteeseen ja aloitti syksyllä monikulttuurisen toiminnan puitteessa laajamittaisen etsinnän kutsuen ukrainalaisia iäkkäitä osallistumaan venäjän kielellä toimiviin ryhmiin.
Uudellamaalla ei käytännössä ole pysyviä pakolaiskeskuksia, mikä tarkoittaa, että ihmiset asuvat enimmäkseen sukulaisten, tuttavien tai vapaaehtoisten luona. Tällöin iäkkäiden tavoittaminen ei myöskään ole yksinkertaista. Onnistuimme kuitenkin tapaamaan muutamia ihmisiä, kertomaan heille työstämme ja kutsumaan iäkkäitä mukaan toimintaan.
Hyväksi yhteistyökumppaniksi osoittautui Espoossa toimiva Kaivo-kohtaamispaikka. Kaivon toiminta on tullut ukrainalaisille tutuksi ja paikalle tullaan pääkaupunkiseudun lisäksi monista muista kaupungeista. Sieltä saimme ensimmäiset kontaktimme iäkkäisiin ukrainalaisiin.
Hyviksi kumppaneiksi iäkkäiden tavoittamisessa ja tiedon levittämisessä osoittautuivat myös Fenix ry, joka tarjoaa psykologista tukea ukrainalaisille ympäri Suomen, sekä Suomen Venäjänkielisten Keskusjärjestö.
Loppuvuodesta perustimme ukrainalaisille uuden ryhmän, jotta kerhotoiminnan kautta voisimme tarjota tukea ja neuvoja juuri Suomeen muuttaneille. Kerhotoiminta rakennettiin maalauksen ympärille: taiteen voimalla voidaan tehdä arjesta parempi. Kurssille osallistui 11 henkeä, joista osa oli sotapakolaisia, jo pidempään Suomessa asuneita, venäjää puhuvia ihmisiä.
Kurssilaisten maalaamista ohjasi vapaaehtoinen Nadja Beloly. Syntyneistä töistä järjestettiin näyttelyt Pihlajamäen kirjastoon ja Kampin palvelukeskukseen.
Palaute taidekerhosta oli sen verran hyvää, että kurssia päätettiin jatkaa alkuvuodesta 2023. Lisäksi jotkut taidekurssin osallistujat liittyivät Evgeniya Mazurovan ohjaamaan iäkkäiden liikuntaryhmään Espoossa.
Muualla Suomessa on pakolaiskeskuksia, joissa kontaktien solmiminen ja avun järjestäminen Ukrainasta tulleille on helpompaa.
Keskusten sekä paikallisten venäjää puhuvien verkostojen avulla olemme saaneet iäkkäitä mukaan toimintaan Kotkassa, Joensuussa ja Kiteellä. Kotkassa toimii monikulttuurinen kuoro, Joensuussa liikunta- ja muistiterveysryhmä ja Kiteellä Digi-tuki. Erityisesti digituen antamista jatkamme vuonna 2023.
Omakielinen ryhmätoiminta ehkäisee yksinäisyyttä ja tukee mielenterveyttä ja toimintakuntoa. Kiitos näistä kerhoista kuuluu kumppaneillemme, venäjää puhuville iäkkäille sekä heidän sukulaisilleen.
Työskentely iäkkäiden, erityisesti sotaa pakenevien kanssa, on hidasta. Luottamuksen syntymiseen tarvitaan aikaa. Vieraassa maassa on paljon uutta sekä iäkkäille outoja asioita, joihin tarvitaan neuvoja. Sota-alueilta tulleiden on hyvin vaikeaa rentoutua ja luottaa vieraisiin ihmisiin. Sopeutuminen on pitkä prosessi. Kerhoillamme olemme auttaneet sen käyntiin ja olemme valmiita jatkoon.
EVGENIYA MAZUROVA
Eläkeläiset ry:n monikulttuurisen toiminnan ohjaaja
EVA RÖNKKÖ
Eläkeläiset ry:n moninaisuustyön suunnittelija


